Samhällsengagemang

Många företag inom branschen visar ett stort samhällsengagemang genom att stötta egna och andras ideella initiativ– allt ifrån lokala idrottsföreningar till människor i nöd.

Ställde upp när skogen brann

Under sommaren 2018 brann det i skogarna kring Ljusdal. Räddningsarbetet ledde till stora mängder nedsotad smutstvätt. Berendsen i Ockelbo skänkte handdukar till räddningsarbetarna och tvättade dessa löpande under de veckor som insatsen pågick.

Läs mer…

 Sjukvårdskläder gör nytta igen

Textilia sjänker sjukvårdskläder till Läkare utan gränser och filtar till Röda korsets asylcenter, kvinnohärbärgen och omsorgshem.

Läs mer… 

En dörröppnare till nytt språk och samhälle

Inbördeskriget på Sri Lanka tvingade Thusyanthan Kailasapilla att fly till Sverige. Här fick han snart jobb på Textilia i Långsele. Jobbet blev nyckeln in i samhället och till det svenska språket. 

Läs mer…

Elis Foundation skapar möjligheter

Elis Foundation syftar till att hjälpa begåvade franska ungdomar som av ekonomiska skäl inte har möjlighet att studera vidare efter avlagd kandidatexamen. 

Läs mer… 

Rikstvätt stödjer Solvatten – förbättrar folkhälsan i Kenya!

Solvatten har tagit fram en innovativ lösning för att rena vatten på ett effektivt och billigt sätt. Tekniken har stora potentialer att rädda liv i utvecklingsländer. Rikstvätt stödjer detta sociala företag i ett projekt i Marsabit, norra Kenya. Där förser Rikstvätt hälsoinrättningar med Solvatten så att sjuka människor som söker vård ska få tillgång till rent vatten.

Läs mer…

Textilservicebranschen – en viktig doldis inom svensk friidrott!

Sedan 2013 är Berendsen en av Svensk Friidrotts viktigaste samarbetspartners. Företaget sponsrar förbundets verksamhet och bidrar därigenom bland annat till att svenska talanger inom friidrott har möjlighet att delta i olika mästerskap. Berendsen ser dessutom till att idrottare och tränare alltid har tillgång till rena och fräscha tränings- och tävlingskläder. En viktig del i en idrottares vardag som det är lätt att glömma bort!

Läs mer…

Viktiga skatteintäkter

Bolagsskatten, det vill säga den skatt som aktiebolag i Sverige får betala på den vinst bolaget gör, är i dagsläget 22 %. Under 2015 (senast tillgänglig data) betalade svenska tvätterier drivna som aktiebolag nära 75 miljoner kr bara i bolagsskatt. Till detta tillkommer skatteintäkter i form av bland annat moms, arbetsgivaravgifter och energiskatt. Det innebär att Textilservicebranschen ger ett väsentligt bidrag till statens skatteintäkter varje år. Att ha godkänd personalliggare och godkända redovisningshandling är en viktig del i Sveriges Tvätteriförbunds årliga kontroll av auktoriserade medlemmar.

Räkna med Textilservicebranschen!

Hr Björkmans Entrémattor stödjer aktivt organisationen Smartmatte.se. Som en del i detta har företaget tagit fram ett antal matematikproblem till en unik lärobok i matematik för årskurs 8 och 9. I exemplen utgår företaget från vardagliga situationer som visar på vikten av att lära sig och kunna applicera matematik i vardagen. Det handlar t.ex. om att kunna räkna ut hur många PET-flaskor som behövs för att tillverka en mattor av en viss storlek, att räkan på hur mycket effekt solel som krävs för att täcka elkonsumtionen i en produktionsanläggning, eller hur mycket koldioxid som genereras från företagets distribution årligen.

Läs mer…

BRIS-mattan

BRIS-mattor – ett enkelt sätt att stödja unga: Berendsen erbjuder kunder entrémattor med budskapet ”Vi stödjer BRIS”, som ett sätt för företag att stödja BRIS arbete med utsatta barn och unga. Företagskunden bidrar på detta sätt med ett belopp, som matchas av Berendsen.

Läs mer…

Julgåva som gör skillnad

Istället för att ge julgåva till kunder och leverantörer har Textilia i flera år donerat pengar till hjälporganisationen Hand in Hand – en ideell förening som vill utrota fattigdom genom utbildning och företagande. Hand in Hand utbildar utsatta kvinnor i Indien, södra och östra Afrika samt Afghanistan till att starta egna företag så att de på egen hand kan försörja sig och sina familjer, utan att bli beroende av fortsatt bistånd.

Läs mer…

Integration genom basket

Alvik Basket är stolta över att kunna presentera Textilia som samarbetspartner. Samarbetet med Textilia kommer bl.a. göra det möjligt för Alvik att jobba ännu hårdare med sociala projekt, inte minst satsningen på att nyanlända flyktingar ska kunna komma in i samhället genom basketen.

Läs mer…

10% av Hr Björkmans Entrémattors nyförsäljningsvärde går till flyktinghjälp

Under hösten 2015 startade Hr Björkmans Entrémattor en kampanj för flyktinghjälp där 10% av allt nyförsäljningsvärde att gick till UNHCR och flyktingbidrag. Dessutom skänkte företaget ytterligare 10 000 kr till internationellt arbete för att hjälpa människor på flykt.

Läs mer…

Europeisk standard för kontroll i hela leverantörskedjan – Textilia deltar

Sedan 2011 är Textilia medlem i Business Social Compliance Initiative (BSCI), är ett europeiskt ideellt samarbetsinitiativ med 700 medlemmar som vill förbättra arbetsvillkoren i den globala leverantörskedjan. Medlemskapet ger tillgång till samordnade system för att följa upp så att kraven på leverantörerna efterlevs. De fabrikskontroller Textilia utför kan göras med hjälp av BSCIs godkända tredje-parts revisorer och resultat, erfarenheter och kunskap kan jämföras och delas med andra medlemmar. BSCI håller även utbildningar för leverantörer så att de får bättre kunskap om och förståelse för kraven som ställs på dem.

Läs mer…

Textilia engagerar sig i flyktingkrisen

Textilia skänkte hösten 2015 ett ton filtar till grekiska ön Lesbos där den ideella organisationen ”Vi gör vad vi kan” hjälper syrier på flykt. Bolaget har också dragit i gång ett samarbete med flera hjälporganisationer, bland annat Rädda Barnen och Röda Korset, som nyligen startat ett korttidsboende för transitflyktingar i Stockholm. Totalt handlar det om en donation på 1,5 miljon kronor.

Läs mer…

Svenska tvätterier stöttar ungdomsidrott

Samtliga medlemmar av Sveriges Tvätteriförbund stöttar svensk ungdomsidrott genom Sveriges Tvätteriförbunds sponsringsavtal med IF Brommapojkarna, den fotbollsförening i Sverige som har flest aktiva idrottare och ledare.

Läs mer…

Sveriges Tvätteriförbund samarbetar med MFF i samhället

MFF i samhället handlar om att skapa konstruktiva aktiviteter för barn och ungdomar så att all den unga energin och kreativiteten kan användas till något positivt och motverka att ungdomar hamnar i negativa och destruktiva beteenden. Sveriges Tvätteriförbund stöttar initiativet.

Läs mer…

Lindström huvudsponsor av UNICEF projekt i Indien

Familjeföretaget Lindström är aktiva i Indien sedan 2007. Sedan många år tillbaka stöttar företaget även UNICEFs projekt för barn i landet. Det nu pågående projektet WASH har fokus på förbättrad sanitet, möjlighet att tvätta händerna och rent dricksvatten – faktorer som gör stor skillnad för barns möjligheter till ett hälsosamt liv.

Läs mer…